VIDEO Cum ar arăta Pământul dacă s-ar topi toți ghețarii

de: Bianca Prangate
23 04. 2019

NASA a dezvăluit în 2015 faptul că oceanele Pământului cresc la o rată mai mare decât s-ar fi crezut și că în următoarele decenii nivelul apelor va crește cu cel puțin 90 de centimetri.

O asemenea creștere ar fi suficientă pentru a forța milioane de oameni să își găsească o nouă locuință. Dacă lucrurile continuă în acest ritm și dacă toți ghețarii s-ar topi, atunci oceanele ar putea crește cu 65,8 metri. Cum va afecta creșterea imensă a apei Pământul? Cei de la Business Insider au creat o hartă animată care îți arată cum ar arăta toate continentele dacă ghețarii lumii s-ar topi.

Zonele care s-ar scufunda cel mai rapid ar fi – în mod deloc surprinzător – insulele și orașele deja pline de apă (cum e Veneția). La o primă privire, planeta nici nu ar părea atât de diferită. Doar că atunci când globul din animație se întoarce ușor pentru a-ți arăta Asia, observi cât de rău ar putea fi totul, orașele Calcutta și Shangai (care au în total cam 19 milioane de oameni) fiind complet scufundate în apă. Și SUA devine mai mică – statul Florida, spre exemplu, este acoperit complet de apă.

Partea cea mai proastă este că această hartă nu este un scenariu SF nebunesc. Ce-i drept, Pământul nu va arăta așa în timpul vieților noastre, dar oamenii de știință au prezis de mai multe ori că în viitor, gheața permanentă care se află acum pe Pământ nu va mai exista. Spre exemplu, National Geographic a prezis că va fi nevoie de 5.000 de ani pentru a se topi cei 20,8 kilometri cubici de gheață de pe Pământ.

Dacă se va ajunge în punctul în care toți ghețarii se vor topi, atunci vom avea mai multe probleme decât nivelul crescut al apelor. Spre exemplu, temperatura medie pe glob va fi de 26,6 grade Celsius, spre deosebire de 14,4 grade Celsius, cum este acum. O asemenea creștere a temperaturii ar da peste cap atât flora, cât și fauna.

Clipul realizat de cei de la Business Insider te face să îți dai seama cât de norocos ești că trăiești într-o perioadă în care Veneția încă nu este complet scufundată sub apă.